In Nederland lijden steeds meer mensen aan dementie. Overbelasting van mantelzorgers is een veelvoorkomend probleem. Er ontstaan gelukkig steeds meer voorzieningen die ondersteunend zijn voor mantelzorgers van iemand met dementie. Het aanbieden van psycho-educatie kan hierop aanvullend zijn.
Psycho-educatie richt zich niet alleen op het geven van informatie over een bepaalde ziekte, maar ook op de psychische en sociale gevolgen hiervan en hoe daarmee om te gaan. Het belangrijkste effect is het behoud van kwaliteit van leven van zowel de mantelzorger als degene met dementie. Daarnaast kan psycho-educatie als effect hebben dat iemand met dementie langer thuis kan blijven wonen.
Het programma ‘Dementie en nu’ wordt gegeven in tien bijeenkomsten van drie uur. Een groep bestaat uit ongeveer tien deelnemers. Tijdens de bijeenkomsten worden inzichten en kennis meegegeven en is er ruimte voor reflectie met lotgenoten. Deelname kan mantelzorgers helpen beter om te leren gaan met de soms uitdagende zorgsituatie.
Voor?
Mensen die zorgen voor iemand met dementie ongeacht de relatie met de persoon met dementie, ongeacht leeftijd, geslacht en opleidingsniveau, ongeacht het type dementie en ongeacht de fase van dementie.
Door?
Het wordt aangeboden door Zorggroep de Hooimijt. De sessies worden gegeven door twee psychologen. De Hooimijt heeft subsidie ontvangen van de gemeente Emmen om deze nieuwe vorm van ondersteuning aan te kunnen gaan bieden.
Waar?
In Dementheek Emmen, uitleen- en adviescentrum dementie, in het voormalige Kantongerecht te Emmen (Hoofdstraat 6).
Kosten?
Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 50,- per persoon inclusief boek met kernboodschappen van de sessies en bijkomende informatie.
Aanmelden?
Dat kan bij Lisanne Fischer, MSc. (0621941158) of Marije Hölscher, MSc. (0591-572944).