Dementerenden die langer thuis kunnen blijven wonen, omdat hun mantelzorgers het beter aankunnen. En een maatschappij die daardoor goedkoper uit is. Het nieuwe programma ‘Dementie en nu’ belooft nogal wat. Het valt niet altijd mee om voor een dementerend familielid te zorgen. Anders dan bij vrijwilligerswerk is het niet iets waar je voor kiest en dan heb je er ook nog eens geen opleiding voor gehad. ,,Ruim vijftig procent van de mantelzorgers geeft aan overbelast te zijn’’, zegt psycholoog Mari
Hölscher werkt voor zorggroep De Hooimijt, die in het voormalige kantongerecht van Emmen een dagopvang voor ouderen runt. Sinds vorige week komen er niet alleen cliënten, maar ook een tiental mantelzorgers bijeen. Zij doen mee aan het nieuwe, vanuit het buitenland overgewaaide, programma ‘Dementie en nu’. In tien sessies leren ze hoe ze beter kunnen omgaan met de dementerenden die zij verzorgen en krijgen ze advies hoe ze zelf goed in balans kunnen blijven.
,,Het is een zogeheten psycho-educatie-programma dat verder gaat dan alleen informatie geven’’, stelt Hölscher. ,,Het richt zich op de psychosociale consequenties van het mantelzorgen. Want dat is een zware taak. Vaak is de verzorgde een partner, of een ouder, die qua persoonlijkheid erg verandert. We besteden daarom ook aandacht aan bijvoorbeeld verliesverwerking.’’
Voornaamste doel van het programma is de kwaliteit van leven van mantelzorgers en dementerenden te behouden. Bijkomend voordeel, bleek in het buitenland, is dat ouderen langer thuis kunnen wonen. Prettig en veel goedkoper voor henzelf én de maatschappij.
Voor een onderzoek naar de effectiviteit heeft De Hooimijt van de gemeente 20.700 euro subsidie gekregen. Hölscher: ,,In het buitenland heeft dit zijn nut bewezen, maar in Nederland is het nieuw. Wij gaan bekijken of het hier ook werkt en of het misschien moet worden aangepast. We onderzoeken draagkracht, draaglast en kwaliteit van leven; de financiële kant laten we erbuiten.’’ Voor het onderzoek wordt niet alleen de eerste groep gevolgd, maar ook een tweede. Die begint in april. Er zijn nog een paar plekken vrij.
---
Ruim 500.000 ouderen
Nederland telt 270.000 mensen met dementie. Naar verwachting is dit aantal in 2040 gestegen naar meer dan 500.000, meldt de stichting Alzheimer Nederland. In de gemeente Emmen wonen op dit moment 1839 mensen met dementie. Tot 2040 stijgt dit aantal naar verwachting met 90 procent, naar 3496 mensen.
---
Dagblad van het Noorden - Marieke Kwak - 20 februari 2017